RÅD TILL EN NYBLIVEN VALPÄGARE

Detta är det skötselråd jag skickar med mina valpar. Andra uppfödare kan mycket väl ha andra åsikter!

Utfodring

Jag är en sökare som ännu inte har hittat den ultimata hundmaten. Därför skriver jag inte här vad mina hundar äter. Det får mina valpköpare med sig när de hämtar sin valp. Vad jag däremot vet är att kolhydrater i form av vete, ris och majs inte är något som hundar (eller katter för den delen!) behöver eller mår bra av. Det är bara utfyllnad (säger hon som själv inte äter kolhydrater!!!). Den som har sett vargar komma ut ur skogen för att beta på veteåkrarna är välkommen att säga emot mig ;-). Valpfoder och foder för hårt arbetande hundar är vad alla mina hundar äter, då det innehåller mer fett och protein och mindre kolhydrater än andra foder. Sedan jag började med detta har jag märkt stora fördelar på hundarnas kondition och päls. Tvärtemot vad man skulle kunna tro har gammelhunden med mycket god aptit som har ätit bantningsfoder i hela sitt liv nu gått ner i vikt. Och detta trots att han äter lite mer nu än vad han gjort av bantningsfodret, vilket innebär att han är en nöjdare hund! Han har vid 13 års ålder satt muskler (utan hårt arbete då han har ont i kroppen) och fått bättre päls än vad han någonsin har haft :-).

En varning för lågprisfoder är här verkligen på sin plats. Dessa foder är till stor del uppbyggda av spannmål, vilket gör dem väldigt odryga. Risken för foderintoleranser mångdubblas om man använder ett dåligt foder. Jag blev en gång tvungen att köpa ICA hundmat och blev minst sagt upprörd när socker fanns med i innehållsförteckningen! Inte sist heller, utan i mitten (strax före färgämnen och andra tillsatser...).

Valpen ska ha mat fyra gånger om dagen när den är mellan två och fyra månader, tre gånger om dagen när den är mellan fyra och sex månader och sedan två gånger om dagen. Det är dock ingen nackdel att fortsätta med fler och mindre portioner. Ger man ett fullfoder ska hunden absolut inte ha något tillskott i form av vitaminer eller mineraler.

Nu är din valp alltså van att få mat fyra gånger om dagen med c:a fem timmars mellanrum. En åtta veckors valp av mina raser äter c:a 1/2 till 1 dl mat per mål, men det kan variera ganska mycket mellan olika individer. Torrfodret kan ges torrt eller uppblött efter vad hunden föredrar. Tänk dock på att hundar som alltid äter uppblött foder har ännu större behov av tuggmotion på annat sätt. Märgben (råa) och råhudsben är bra!

Rumsrenhet

Valpar från mig är i det närmaste rumsrena redan ett bra tag innan de flyttar härifrån. Dock kan en olycka lätt hända, speciellt i en ny miljö. Valpar kissar alltid när de vaknar, så var snabb med att ta ut hunden när den vaknar och även när den har ätit och lekt en stund. Skaffa gärna en bur eller gör en hage av kompostgaller och vänj hunden vid att sova där (många valpar kommer dock väldigt snabbt på hur man tar sig ur en kompostgallerhage). Buren har många fördelar; dels lär sig valpen att koppla av och att vara ensam korta stunder och dels kommer den att säga till om den behöver kissa eller bajsa eftersom den inte vill göra det där den sover. Dessutom slipper man riskera att valpen smyger iväg och gnager på något olämpligt så fort man vänder ryggen till. Tar man med sig buren när man åker bort så har ju hunden sin invanda sovplats med sig och kopplar av lättare. Givetvis får buren inte bli någon förvaringsplats för en pigg och vaken hund, utan den ska användas när hunden har varit i farten och behöver vila. Det tar inte lång tid innan valpen själv går till buren när den är trött. Speciellt inte om den alltid får en godbit när den går in i buren!

Tandmotion

Din valp kommer säkert, som alla barn med kliande tänder, att vilja "smaka" på både det ena och det andra. Samtidigt som du talar om för valpen att den inte får gnaga på t ex mattor, möbler eller sladdar måste du erbjuda den något lämpligt att gnaga på, förslagsvis ett oxhudsben. Skaffa ett lager redan när du köper valpen. Märgben är också väldigt bra (det ska vara råa ben från nöt eller älg). Att man tidigt grundlägger goda gnagvanor kan rädda många möbler, så det är en god investering!

Koppelträning

När valpen ska lära sig att gå i koppel bär man den med sig en bit hemifrån och låter den gå hemåt. Det är betydligt lättare än att försöka få den att lämna hemmet och tryggheten. I början ska man inte ställa några krav på hur valpen går i koppet, men så snart den går med dig och tycker att det är roligt så är det dags att börja träna på att inte dra. Låter du din unga hund dra i kopplet så har du snart en vuxen hund som drar i kopplet. Var, som alltid, konsekvent och se till att det roliga händer hos dig. Låt aldrig din hund hälsa på andra hundar i koppel, även om den andra hundägaren vill det. Din hund är ute och går med dig. Ska den leka med andra hundar ska de båda vara lösa och utan halsband. Det har hänt att hundar vid lek har fastnat i sitt eget eller en annan hunds halsband och brutit klor och tänder och till och med skadats så allvarligt att de avlidit. Ta för vana att alltid ta av halsbandet samtidigt med kopplet. Jag brukar fläta fast mina läderkoppel direkt på halsbandet och slipper på så vis karbinhaken som kan vara i vägen, särskilt på små och unga hundar.

Inkallning

Inkallningen är det allra viktigaste att lära sin hund, och träningen bör starta så fort din valp kommer hem. Använd bara hundens namn i positiva sammanhang. Börja gärna tidigt att ropa namnet och "hit" eller kom när valpen ska få sin mat eller godis. Då får du en hund som blir lycklig och kommer i full fart när du ropar. Spring alltid ifrån hunden om den inte skulle komma direkt när du ropar. Ett annat sätt att få en "trotsig" unghund att komma är att göra den nyfiken. Sätt dig på marken och krafsa med en pinne eller liknande, så kommer hunden säkert. Det är viktigt att inte koppla hunden varje gång den kommer till dig. Ropa ofta bara för att klappa om valpen eller ge den en godbit. Speciellet de gånger hunden har vägrat komma en bra stund och man till slut får tag på den och bara vill ha på kopplet och gå hem är det viktigt att släppa hunden och göra om. För att hunden ska komma denna andra (eller femte!) gång är det viktigt att du faktiskt blev glad när den äntligen kom första gången! Sätt gärna också på halsbandet i samband med att du ger kel och godis. Och ta sedan av det igen!

Det är jätteviktigt att hunden kommer hela vägen fram till dig när du ropar. Många hundar tycker att det räcker med ögonkontakt och låter man den vända och leka vidare utan att den varit framme hos dig blir det lätt en vana. Ta för vana att ha godis med på era promenader. Ge det inte varje gång, men ibland. De gånger hunden inte får godis bjuder man istället på allt från en klapp till lek, dragkamp eller en riktig kelstund. Gillar hunden bollar kan man belöna med att kasta bollen åt andra hållet när hunden kommer i full fart. Ett tips: få hundar kan motstå en människa som ligger på rygg och låter kul!

Träning

Vid all inlärning gäller det att först på något sätt få hunden att utföra det vi vill (när det gäller mer komplicerade moment får man dela upp inlärningen i mindre delmoment). Använd din fantasi! Alla medel är tillåtna så länge hunden tycker att det är kul. När hunden har gjort som du vill ett par gånger börjar du använda kommandot. T ex: När hunden ska lära sig sitta på kommando tar du en godisbit eller något annat som hunden gärna vill ha och för det ur hundens synfält upp över hundens huvud. För att kunna fortsätta titta på godiset kommer hunden att sätta sig. Då berömmer man givetvis och ger hunden godiset eller saken. Tryck aldrig ner baken på en hund som inte vill sätta sig. Det leder bara till att hunden pressar tillbaka mot din hand och det hela blir en kamp mellan er.

När hunden har satt sig på tecknet ett par gånger säger man "sitt" samtidigt som man gör gesten med handen. Kommandot ska komma precis när hunden börjar sätta sig. Om man använder kommandot innan hunden vet vad den ska göra kan den lätt sammanknippa kommandot med fel handling. Variera belöningen efter humör (godis har en lugnande effekt, jakt- och kamplekar skruvar upp hunden). Med lek går det utmärkt att lära hunden många saker som ni kommer att ha nytta av under många år framöver! Träna ofta och alltid i korta pass (med en valp bara någon minut åt gången). Träningen får aldrig bli tråkig, varken för hunden eller för dig. Strunta i att träna om det känns motigt en dag, hellre än att du och hunden blir osams.

Glöm inte berömmet! Det ska komma så fort hunden börjar göra rätt!

Ovanstående är fortfrande det vanligaste sättet att träna hundar och skrivet av mig innan jag blev klickerfrälst! Nu lär jag in många, om än inte alla, moment med hjälp av klicker. Då det finns många många som är långt duktigare än jag på detta tänker jag inte skriva annat om det här än att det är en alldeles förträfflig metod att träna in det mesta. Man får en snabb, uppmärksam och glad hund. Och när man väl har lärt sig tekniken själv är det både lätt (fast en utmaning!!!) och roligt!  Massor av information finns på nätet. Den bästa bok jag har läst i ämnet heter Klickerträning för din hund skriven av grundarna till Canis hundskola. En bibel för den intresserade!

Vad är klickerträning?

Själva manicken klicker är en liten plastsak som får plats i handen. Den har en metallskiva som är fäst i ena änden och lös i den andra. När man trycker på skivan uppstår ett metalliskt ljud, ett klick.

Klickerträning går ut på att man lär hunden associera detta ljud till välbehag. Även om man senare kan belöna på många olika sätt så brukar man börja med godis. För att klicka in hunden, d v s lära den att klicket betyder godis, så förser man sig med något som hunden älskar i mycket små bitar. Man sätter sig med hunden framför sig och ger en godis och klickar medan hunden har den i munnen. Är godiset bara tillräckligt gott så fattar hunden på bara ett par korta pass!

Klickerträning går ut på att du väntar tills hunden gör det du vill, eller oftare bara en liten början på det du vill lära den. När den gör rätt klickar du och ger en bit godis så fort du kan! Man ska alltså inte visa genom att t ex dra handen över hundens huvud när man vill att den ska sätta sig.

Det första jag brukar lära in med klickerns hjälp är lära hunden att titta på mig (så småningom i ögonen) för att få sitt godis. Först får man klicka och belöna för varje liten blick åt rätt håll. Snart har man en hund som mycket väl förstår att mina ögon är en väg till godis :-). Det är absolut förbjudet att på något sätt korrigera hunden i klickerträningen. Det hämmar, och målet är en hund som provar olika lösningar för att se vad matte/husse vill!

Det finns många kurser där man tränar med klicker och även många bra böcker i ämnet. Det är en värld väl värd att utforska!

Rädsla

Det är naturligt att valpar och unghundar ibland blir rädda för saker, även sådant som de aldrig har brytt sig om tidigare. Trösta dig med att det säkert, om du hanterar de uppkomna situationerna rätt, växer bort! Pjåska aldrig med en hund som blir rädd för något. Bry dig inte om valpen utan prata med det som skrämde den (även om det var en sopsäck!). Rikta din uppmärksamhet mot det skrämmande, och låt hunden få komma i sin egen takt. Tvinga aldrig hunden. Fall inte för frestelsen att gå en omväg runt det som skrämmer din hund. Gör du det så bekräftar du för hunden att det verkligen var farligt (du är ju uppenbarligen också rädd). En ledarvarg skulle ju aldrig till exempel gå en omväg runt en stor vattenpöl för att en av de andra vargarna är rädd för vatten!

Regler

Det är viktigt att vara konsekvent mot en valp (och givetvis även mot den vuxna hunden). Bestäm dig därför för ett antal regler som alltid ska gälla för din hund. Några av de regler som mina hundar har att rätta sig efter är att de ska ha ögonkontakt med mig, innan de på ett "varsågoda" får börja äta sin mat. De får inte gå ut genom dörren eller ut ur bilen innan de fått tillåtelse och de får inte springa iväg hur som helst bara för att jag kopplar loss dem. Tvärtom har jag gjort halsband av till ett tecken att hundarna ska gå fot en bit. När de går fint kommer fri-kommandot!

Har man från början en del regler för sin hund så slipper man de problem som många får när de på allvar ska börja träna sin hund, nämligen att hunden vill vara den som bestämmer. Du kan aldrig bli flockledaren på hundklubben om hunden är det hemma! Dessutom blir livet både enklare och tryggare för er båda om du kan lita på att hunden t ex sitter kvar i bilen medan du lastar i och ur andra saker.

Vardagshyfs

Hur din valp ska bli beror till stor del på vad du och hundens övriga omgivning gör den till. En hund som är van att få en och annan godbit vid bordet kommer vid varje mål att tålmodigt sitta och vänta på dessa bitar. Ofta med "snålvattnet" rinnande. Den hund som aldrig fått något förväntar sig däremot inget och saknar det därför inte. Vill man ändå ge hunden något extra kan den ju få det senare i sin matskål. Har man bestämt sig för att hunden ingenting ska ha vid bordet gäller det att göra detta fullkomligt klart även för sina gäster och de som man hälsar på. Mina hundar vet att de aldrig får något vid bordet hemma, men så fort vi kommer bort (eller har gäster) så börjar de tigga. Uppenbarligen har det hänt någon gång att någon har matat dem trots mitt vakande öga...

Om din hund vill göra något som den inte får när den är kopplad (t ex hälsa på eller bråka med andra hundar), så hindra den inte genom att dra i kopplet. Då lär sig hunden att lyda kopplet och struntar fullständigt i dig den dag den är lös. Ta istället tag i skinnet vid hundens hals, se den i ögonen och tala om att den gör fel. För hunden som vet vad som gäller, men glömmer bort sig en stund, hjälper det oftast med en liten "dutt" vid halsen eller, om det är lättare att nå, på baken. Vill du förstärka det obehag som hunden upplevde vid korrigeringen så dalta och pjåska med den (det fick man ju inte när hunden blev rädd, men nu är det okej!).

Korrigering

När din hund gör fel måste du visa den detta på ett värdigt sätt. Du är den obestridlige ledarn. En sådan är lugn och sansad. Lär valpen så snart som möjligt att "NEJ" betyder att den omedelbart ska sluta med det den håller på med. På vilket sätt du ska lära in detta beror på din valp. Det gäller att få den att förstå varför du är arg. För en vek valp kanske det redan från början räcker med din röst för att den ska sluta med det den håller på med. Se bara upp så att hunden inte lurar dig! Gör den genast om samma ofog var din korrigering inte tillräckligt tydlig (jag säger inte att den inte var tillräckligt hård, men att den inte var tillräckligt tydlig!). Är du säker på att hunden förstod var den hade gjort fel? Efter varje tillrättavisning, oavsett hur den har skett, så måste du och hunden ha en trevlig stund ihop. Ge hunden ett lätt kommando som den säkert kan och beröm när den gör rätt. Det är jätteviktigt att hunden får veta att du inte längre är arg. Använd i inlärningsskedet aldrig "NEJ" när hunden är utom räckhåll. Då kan den få för sig att det går att trotsa dig (och det gör det ju inte!).

Miljöträning

Börja miljöträningen i er närmaste omgivning och utöka efter hand. När du får hem valpen är ju också den dagliga promenaden i omgivningarna en helt ny upplevelse. Ta inte med en liten valp på stora evenemang innan den har hunnit med mindre utflykter i er närhet. Träna också på att åka bil, buss, tåg, båt o s v när tillfälle ges. En hund som från början har vant sig vid att vara med i olika sammanhang blir en harmonisk hund som sällan eller aldrig blir förvånad över vad vi människor kan hitta på. En bra grundregel är att om det inte är omöjligt eller olämpligt så ska hunden få följa med! Se även nedan under motion.

Hantering

"Plocka" mycket med valpen så att den tidigt vänjer sig vid att du klipper klorna, tittar den i munnen, rengör öronen o s v. Låt även andra människor ta i hunden, först människor som hunden känner men senare också främmande personer. Detta är jätteviktigt om du tänker ställa ut eller tävla lydnad eller bruks med din hund, men även i andra sammanhang har man stor nytta av att hunden känner sig trygg även med främmande människor, t ex vid veterinärbesök.

Lekar

Självklart ska du och din hund leka och ha roligt tillsammans. Tänk bara på att för mycket jaktlekar (boll- och pinnkastning samt lek med andra hundar) är stressande. Risken finns att din hund blir en "pinn-idiot", och det är inte roligt. Begränsa hämta-övningar till högst ett par vid varje träningstillfälle, och utforma dem hellre som leta-övningar än "rusa-i-full-fart-lekar". Se till att inte heller andra personer kastar för mycket pinnar eller bollar till hunden.

Om man vill tävla med sin hund och därför ska lära in tävlingsmässig apportering ska man skilja dessa övningar helt från kast-lekarna. Använd därför inte heller ordet apport när du kastar saker som hunden ska hämta utan krav på precision.

Om valpen får leka med andra hundar så är det viktigt att man avbryter leken efter en stund. Det är i allmänhet så roligt att valpen inte själv avbryter när den är trött. För mycket och för våldsam lek med andra hundar kan vara skadligt för en växande valp eller unghund. Lek i lagom omfattning med en jämbördig kompis är så klart jättebra för alla hundar!

Kärlek

Det är väl självklart att man kelar och gosar med sin hundvalp och även med sin vuxna hund! Jovisst, men när gör man det? Låt säga att man har en hund som är rädd för främmande människor eller hundar och därför skäller på dem och kanske även morrar eller drar sig undan. Tar du då ett steg bakåt och sätter dig ner och pratar med och smeker hunden för att den ska lugna ner sig? Jag hoppas inte det! När du klappar din hund talar du om för den att så som du är nu, så tycker jag om att du är! Det kallas för att förstärka hundens beteende eller beteendemodifikation. Jag vet hundar som bara får sin ägares uppskattning (i hundens ögon) när de skäller och bråkar eller blir rädda. Det är inga trevliga hundar, tro mig!

Eftersom beteendemodifikation är en effektiv metod att få hunden att förstå vad som lönar sig så ska man istället utnyttja det till sin fördel. När hunden är lugn och harmonisk ska den ha din kärlek och uppmärksamhet!

Detta fungerar, som en parentes, även på människor! När mina barn leker fint med varandra utan att bråka kan jag gå in till dem och bjuda på pepparkakor eller liknande :-).

Vaccinationer

Jag skriver inte här vilka vacinationer hunden ska ha och när eftersom detta ändras ibland. Aktuell information får man från sin veterinär (och mina valpköpare givetvis av mig!).  Vaccinera alltid valpen mot kennelhosta samtidigt som den får sina andra vaccin. Det är en otrevlig och mycket smittsam sjukdom, om än inte direkt farlig.

Försäkring

Ett bolag som jag har haft i många år och varit nöjd med är Agria djurförsäkring. Så nöjd att jag nu blivit ombud för dem! Det går alltså bra att teckna sin hund- katt eller smådjursförsäkring genom att ringa eller maila till mig. Ett tips jag vill ge är att man försäkrar sitt nya djur dagen innan man hämtar hem det eftersom försäkringen börjar gälla först vid midnatt dagen den tecknas. Vill du så småningom, när hunden har fått lite meriter, öka livvärdet så är det bara att ringa eller maila mig så ordnar jag det!

Jag har så kallad Dolda fel-försäkring på de valpar jag säljer. Den täcker en del fel som skulle kunna drabba valparna (sådant som funnits men inte kunnat upptäckas vid köpet). För att denna försäkring ska gälla krävs att köparen håller hunden försäkrad i minst tre år efter köpet. Ha aldrig hunden oförsäkrad om du inte är gjord av pengar. Djursjukvård är väldigt dyrt!

Avmaskning

Valpen är just avmaskad när du får hem den. Avmaska igen vid 4 och 6 månaders ålder och sedan vid behov. Följ anvisningarna som finns med i förpackningen. Fråga gärna på Apoteket om lämpligt avmaskningsmedel. De har aktuell information.

Motion

En valp ska inte motioneras. Korta dagliga promenader för att utforska omgivningarna räcker gott och väl. Det finns så mycket annat roligt man kan hitta på med sin hund på hemmaplan! Långa joggingturer och cykling ska man vänta med tills hunden är över ett år och röntgad (om det är en ras där höftledsfel förekommer). Från det att valpen är 4-5 månader kan den utan risk följa med även på lite längre promenader om man bara tar hänsyn till valpen. Om hunden är lös kan den ju själv anpassa sitt tempo till vad den orkar. Använd sunt förnuft!

Tänk gärna aktivitet istället för motion! Präglingsperioden är kort för hundar (upp till ungefär 4 månader). Det hunden har stött på och har positiva erfarenheter av från denna period orsakar sällan några bekymmer i vuxen ålder. Några saker/situationer som man kan behöva söka upp föra att träna på dem är bilar/bussar/tåg. Både att titta på, vara nära och åka. Smådjur som kaniner, marsvin och katter, stora djur som hästar och kor, stadsmiljö, barn, andra hundar i olika storlekar och åldrar (inte att leka med, bara titta!). Listan kan göras lång. Dagarna får inte se ut som träningsläger, men kanske några gånger i veckan kan man utmana valpen med något nytt. Tänk på att själv vara lugn i alla nya situtaioner och närhelst valpen visar osäkerhet.

Till sist

Läs så många böcker om hundar, hunduppfostran och hundträning som du kan komma över. Man ska inte tro allt man läser, men en hel del kan man ha nytta av. Det händer otroligt mycket inom hundvärlden inte minst på området träning (jag tänker bl a på klickerträning!). Om man lånar böcker på biblioteket tycker jag att man ska titta på vilket år boken är utgiven. Äldre böcker förmedlar ofta en mycket omodern syn på hunduppfostran (ryck och slit, tvång och översitteri...). Fundera igenom olika tips du får och använd dig av de metoder som du tror passar dig och din hund. Att gå på kurs med sin hund är mycket givande för både ägare och hund, även (eller kanske framför allt!) om ni inte har tävlingsambitioner!

Tveka aldrig att ringa om det skulle vara något och givetvis också om allt bara är bra! Om det av någon anledning skulle bli nödvändigt att placera om din hund så hjälper jag gärna till, och skulle ni sköta det själva så vill jag självklart ha den nya ägarens namn och adress. Jag vill inte tappa bort mina valpar!

Hitta nu på många roliga aktiviteter för dig och din hund, det är en flockledares uppgift!

Lycka till med din nya familjemedlem!

Tillbaka 

Ingela Carlén
Nygårdsstigen 2
590 46 RIMFORSA
(3,5 mil söder om Linköping!)
Tel: 0738-218 307
Det går bra att ringa fram till 22!
ingela@skullebo.se